Kennel Krokanden

Direktlänk till inlägg 15 juni 2015

20 semestertips

Av Johanna Nordin - 15 juni 2015 00:12

När jag höll på att kvällsfodra och pyssla i stallet rinde telefonen. Okänt id-nummer stod det på displayen men jag svarade trevligt. I andra änden fanns en, av rösten att dömma, ung man i 20-25 års åldern. Han presenterade sig inte utan sa att han rinde på hästannonsen och hade lite frågor att ställa. Jag tänkte att det var en konstig tid att ringa men jag var ju vaken och allvarligt så tänkte jag genast att en seriös person ringer inte den tiden om man inte kommit överrens. Jag var nästan klar i stallet och hade gått ut strax efter 22 så jag kände att klockan är närmare midnatt. Jag frågade vilken häst de ringde på eftersom jag har lagt ut flera annonser. Viss osanning eftersom det bara ligger en på blocket och offentlig marknad. Men jag ville ge mig själv ett steg före. Han blev genast lite osäker när jag stod på mig och ville få honom att säga vilken häst det gällde. Han försökte prata bort och flikade snabbt in frågan hur mycket hästen väger.

- Ja det beror på vilken häst du menar...

- Jag ringer från Göteborg och för oss är det viktigt att veta hästens vikt.

Nu hade han hoppats och trott att jag skulle bli upprörd men jag svarade bara lugnt.

- Vet du, du ringer från ett okänt id-nr mitt i natten och det enda du vill veta är hästens vikt. Du får nog fundera igenom lite fler frågor och ta reda på vilken annons du ringer på. Eller också så återkommer du om du någonsin är seriös. Jag har faktiskt inte tid med dig och dina polare.


Stackars människa! Tänk att ha så innehållsfattigt liv att det enda roliga man kan göra är att busringa på djurannonser och lådsas att man är ute efter att slakta. JAg borde frågat om han ville veta levande eller slaktvikt. Berättat för honom att jag inte blir ett dugg brydd av att prata slakt, blod och död när det handlar om djur. Att jag så sent som i fredags avlivade två som ligger på gårdsplanen och sväller upp i värmen i väntan på kadaverbilen som kommer först på tisdag. Att jag varje dag tar av och på pressänningen utefter hur vädret är och att jag igår flyttade kropparna med traktorskopan och fick vända i kropparna för hand ner i skopan. Att jag troligtvis sett mer död och blod än han och hans uttråkade polare någonsin kan föreställa sig. Döden är något som blir naturligt när man har gård med djur i större omfattning. Självklart vänjer jag mig inte vid att mista mina älskade. Men jag har lärt mig att hantera det. Men känslan att det aldrig mer blir vi igen är lika påtaglig som hos andra.

Jag vet att man kan ha tillstånd att gräva ner djuren. Men jag vill inte ha en djurkyrkogård på min mark. Det känns mer olustigt än att under några dagar ha kropparna, som förvisso luktar död, på gårdsplan.


Jag busringde någon enstaka gång som 14-åring. DEn här unga herrn var betydligt äldre än så. Tycker faktiskt synd om honom. Han och hans polare, för busringer gör man ju inte ensam då tappar det ju liksom innebörden, borde kamma till sig och skaffa ett jobb eller utbildning. Om de nu har sommarlov från studierna eller rent av semester och är desperata för att det regnar ursäktar inte deras omogna beteende. Jag började fundera på hur tragiskt det är för människor som inte har en inre eld. Ingen låga som brinner för något. Tänk att vara så desperat att hela semestern och/eller sommarlovet är förstört för att det regnar. Att när man inte festar eller spelar typ tv-spel så är man så uttråkad att man degraderar så till den milde att man beter sig som en fjortis eller ännu yngre. Ringer runt på nätterna och försöker förolämpa i det här fallet djurägare. Det är sorgligt.


Så till er utan inre eld, här kommer en massa förslag på vad ni kan göra på er lediga tid. En hälsning från en som i stort sett aldrig är varken ledig eller har semester. Billiga alternativ som inte kräver körkort, massa pengar och lång planering. Jag vet, det är lite fåning med listor och ideerna är inte helt lysande. Men jag blir frustrerad på folk som inte har något att göra.

1. Laga matlådor så du har en uppsjö av mat när jobbet/studierna drar igång. Googla billiga recept.

2. Lär dig ett språk. Kanske finns det ljudböcker att låna på bibblan?

3. Gör en god gärning. Finns väl alltid någon gamling i din närhet som kan behöva hjälp med trädgården, putsa altanfönster mm?

4. Lär dig baka ihop med polarna och svulla sedan i er stolta som tuppar.

5. Gå till gymmet. Har du inget gymkort låna bok på bibblan om träning och sätt igång.

6. Skriv en novell eller skapa en låt. Skit samma om det är skämmigt innehåll och i jämförelse med proffsen skitdåligt. Börjar man blir man fast.

7. Upptäck närområdet. Ofta semestrar man inte där man bor. Brukar finnas massor av okända guldkorn bakom hörnet såsom sommarcafeer, sevärdheter, utkikstorn mm

8. Hjälp morsan att städa, plantera om inomhusväxter

9. Gör dagsutflykter med hemmagjorda matsäckar och fika

10. Lär dig spela nått instrument. Borde finnas billiga på blocket och Tradera.


När vädret är mer stabilt men inte tillräckligt för strandhäng: Vandra, cykelsemestra, busssemestra runt städera i din region. Spela badminton eller boule( som exempel eftersom det finns billigt att köpa på macken), gå på marknader, yror, festivaler. Hyr kanot. Båtluffa i skärgården. Besök en älgpark, en vikingagård.... Det finns massor att göra!


Själv var jag på marknad idag. Fjäderfä- och hantverksmässa i Hedesunda. Det var jättemysigt! Var både bekanta och vänner där som besökare och knallar. Roligt att se olika typer av höns. Jag hade bestämt sedan innan att jag vill satsa på en anan hönsras nu när jag börjar om igen med nya. Hade fastnat för Sussexhöns. Hoppades att det skulle finnas och jag hade tur! Köpte 8 stycken små kycklingar så nu håller jag tummarna att det inte är 7 tuppar och en höna utan idealet tvärtom. Men jag räknar med att det blir fler tuppar än hönor. När de r så här små som de är går det inte att se könet på dem. Blev 6 stycken japanska jumbovaktlar också. Den större typen av vaktlar. 3 vuxna hönor och 3 kycklingar med okänt kön. Vill ha åtminstone en vakteltupp.

Än så länge bor de inomhus i en större kaninbur och värmelampa. Ankorna har föresten flyttat ut i hönshuset nu. Ska introducera dem med Anki när de blir lite större och jag har tid att övervaka.

 

Hann bara hem så värpte vaklarna ägg.

 

Amy hade vaktlar när hon var ung för jaktträningens skull. Hon blev vild och svansen gick som en propeller.

 

Utsikt över gårdsplanen. Det växer så det knakar i mina odlingslådor. Kul! Sugen på ett litet riktigt växthus.

Storstädat grishuset och rashagen. De brukar få gå ut och beta gräs. Skönt att få hjälp med gräsklippningen och grisarna blir så glada. När gräset är färskt avtar deras behov att böka.

Tomat- och gurkplantorna. Börjar redan få små små gurkor.

 

Lille-Prutt hjälper till med odlingen på sitt egna sätt... TYcker han iallafall.

Tilia och Maggan


Vi hörs!    

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna Nordin - 4 augusti 2019 21:57

Av Johanna Nordin - 8 september 2016 11:51

Hej på er! Jag borde skrivit det här för länge sedan. Jag har inte tiden att skriva blogg. Det tar för mycket tid helt enkelt även om jag saknar det jättemycket! Jag har valt att istället öppna min fb till offentligt på sånt som ändå skulle visats el...

Av Johanna Nordin - 20 mars 2016 12:12

Förra inlägget blev bara massa babbel. Nu blir det bilder med tillhörande text. Inte i kronologisk ordning. Jag har ju valt bilder från en hel vinter. Fjällbäckens Sarv   Hej en lammkorv tack! Grynet och Leo på väg ut i ladan för hopp ...

Av Johanna Nordin - 4 mars 2016 13:34

Nu var det banne mig länge sedan sist. Har inte haft varken tid, ork eller ens lust att skriva blogg. Funderade faktiskt på att ta ett avskedsinlägg för några veckor sedan men jag testar ett tag till. Det som får mig att vilja sluta är att det finns ...

Av Johanna Nordin - 8 januari 2016 13:41

Då och då får jag frågan om hur djuren klarar kylan. På facebook cirkulerade ett blogginlägg där någon skrev om hästar och kyla, täcke eller inte och vad en forskare kommit fram till. Jag ska återkomma till det. Djuren klarar kylan bra. De är skapt...

Ovido - Quiz & Flashcards