Kennel Krokanden

Direktlänk till inlägg 16 september 2012

Flyttat och tillbaka i cybervärlden!

Av Johanna Nordin - 16 september 2012 11:40

Nu är vi på plats i vårt nya hem. Att flytta alla hästar med alla dess saker, och då menar jag inte bara sadlar , träns och täcken, utan ALLA saker som krävs för att hålla häst.Skottkärror, grepar och borstar, fodertunnor, ryktsaker, isolatorer, stägseltrådar, elaggregat, sjukvårdssaker bara för stt nämna lite... Packa i och packa upp. Städa efter sig i trädgpård, hus och stall, hagar och loge och hundhus och hemma hos fan och hans moster rent ut sagt! Sen logistiken över HUR djuren ska flyttas. Hästar, får, getter, katter, hundar, kaniner och undulater. Vilka åker med vilka utan att slåss i transporten eller att det blir överlast. När flyttas de och hur löser jag tillsynen under tiden på båda ställena? En resa tur och retur tar 4 timmar i ren körtid. Sen tillkommer lasta av och på. Många unghästar och tre föl som inte är resvana.

Jag hyrde en hästbuss ala typen husbil över en helg. På lördagen körde jag tre vändor. KOm hem ett på natten. På söndagen körde Ninni bussen och jag hade vanliga släpet.

 

Tack Gun-Britt för all hjälp att komma och lasta på hästarna vid varje vända!

 

Inte en häst krånglade det minsta vid lastningarna! Underbara lätthanterliga hästar! 26 hästar har blivit flyttade och ingen har varit besvärlig att lasta. Alla har tryggt följtefter mig in i transporten och när vi lastade flera åt gången gick jag på med dem, lämnade över till Gun-Britt som höll i dem där inne medan nästa gick på. Allt flöt på oförskämt smidigt. Men jag tänker faktiskt unna mig att klappa mig på bröstet och säga att det beror dels på ett jäkla bra temperament på hästarna och även mycket på deras hantering i vardagen. Jag må gulla med dem och prata fjantigt med dem men de litar på mig till 100% och ser mig ändå som deras ledare. Jag är supernöjd med de föl och unghästar jag fött upp! De kanske inte är de vackraste på jorden alla gånger men de är otroligt trevliga i huvudet och det är huvudsaken.   

 

Hit har vi flyttat! 10 ha mark, ridbana, ovalbana för gångartsträning på islänningarna och travbana för ponnysar, ridlada och 2 ha egen skog. Massa utrymmen, mitt ute på vischan och nära storskogen. Årsunda är en riktig hästby ca 1,5 mil från Sandviken. Jag stortrivs redan! (foto fastighetsbyrån)

Eget ridhus är ju inte fy skam! Underart att rida i när unghästar ska ridas in, när det regnar och vräker ner snö och perfekt när barnen ska lära sig att rida själva. Jo då jag ska ha ridverksamhet här också. Snart så är vi igång! På vintern tror jag Årsunda agilityklubb vill låna ridhuset som tidigare vintrar. Perfekt för mig och hundarna att komma igång med agility igen!

(foto: fastighetsbyrån)

 

Figaro har eget stall åt sig och sina damer och en hage längst bort med åkern som granne. Livskvalite för en hingst! Nu slipper han bo så han stressar upp sig över andra killar och hästar som kommer och går från gården. Han har egen box och tjejerna en stpr lösdrift.

Hästarna trivs och njuter av det goda gräset.

 

Alla hästar kom inte med i samma helg så helgen efter kom Maria (från bonde) upp och hjälpte mig att köra pållar och får och getterna. Då körde vi med två transporter. Tack snälla Maria! Vad vore livet utan vänner? 

Fikarummet i stallet (foto fastighetsbyrån)  

Mitt i starten på flytten lyckades ett litet krull skada sitt ena ben. Åkte in med henne till distriktsveterinärerna i Fjärdhundra (Enköping) ochhon var den första geten där att röntgas på smådjursröntgen.

 

Det visade sig att hon hadde spricka i benet och en skada på tillväxtzonen. Vet inte om en häst har skadat henne eller om hon fastnat med sitt lilla ben i den europall som deras vattenbar står på. Nu går hon med gips och från att ha gått på tree ben linkar hon nu fram i galopp på sitt gips. Hon var superduktig och tyckte det var helt ok att ligga på röntgen. Var precis som att hon visste att hon fick hjälp.Krullisarna är mina nya angoragetter som ni kanske ser. Nya Gerda och Rakel. Fast nu är de tre.En vuxen hona och två killingar. 

Å imorgon börjar ullkursen här i Årsunda! Vi är ett gäng får,alpacka och angoraägare som tillsammans startat upp en ullkurs så vi lär oss ta reda på det djuren ger oss. Att kursen kom igång är tack vare en entusiast som heter Ingrid. Jätteroligt! Jag kunde spinna och karda på den tiden jag var 4H aktiv men det är ju snart 20 år sedan....

Har blivit med en ny katt också. Hon heter Doris (nu har jag en Boris och en Doris) och var stallkatt här på gården. Tanken var att hon skulle flytta till Anita som bor 3 km bort, men Doris ville annorlunda och gick hem två gånger. Nu får hon bo kvar och det funkar jättebra med både mina katter och hundarna.

Lukka och mina vägar möttes igen och allt är tillbaka där allt startade.

 

Maisan och Lukka, bästisar för alltid! Maisan har bott en sommar här på gården när hon var på tillridning hos en islandshästtränare som heter Jamila Berg som hyrde in stallet med sin verksamhet. Även Brellir var här och gick i hingstflock ett halvår och Lekis och jag har varit på kurs här. Så jag kände väl till stället när jag köpte det.

 

Nej nu är det dags att sätta fart med flyttplocket igen! Sen ska jag hämta hö idag också.


Vi hörs!   

     



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna Nordin - 4 augusti 2019 21:57

Av Johanna Nordin - 8 september 2016 11:51

Hej på er! Jag borde skrivit det här för länge sedan. Jag har inte tiden att skriva blogg. Det tar för mycket tid helt enkelt även om jag saknar det jättemycket! Jag har valt att istället öppna min fb till offentligt på sånt som ändå skulle visats el...

Av Johanna Nordin - 20 mars 2016 12:12

Förra inlägget blev bara massa babbel. Nu blir det bilder med tillhörande text. Inte i kronologisk ordning. Jag har ju valt bilder från en hel vinter. Fjällbäckens Sarv   Hej en lammkorv tack! Grynet och Leo på väg ut i ladan för hopp ...

Av Johanna Nordin - 4 mars 2016 13:34

Nu var det banne mig länge sedan sist. Har inte haft varken tid, ork eller ens lust att skriva blogg. Funderade faktiskt på att ta ett avskedsinlägg för några veckor sedan men jag testar ett tag till. Det som får mig att vilja sluta är att det finns ...

Av Johanna Nordin - 8 januari 2016 13:41

Då och då får jag frågan om hur djuren klarar kylan. På facebook cirkulerade ett blogginlägg där någon skrev om hästar och kyla, täcke eller inte och vad en forskare kommit fram till. Jag ska återkomma till det. Djuren klarar kylan bra. De är skapt...

Ovido - Quiz & Flashcards