Kennel Krokanden

Direktlänk till inlägg 18 mars 2014

Vad är ett får?

Av Johanna Nordin - 18 mars 2014 13:24

Alla vet ju vad ett får är. Men frågan är, hur många vethur ett får är? Dum som ett får har ni kanske hört? Får anses inte smarta. De anses inte fungera utanför sin fårflock och enbart drivas av flockbeteende och instinkter. Får tillhör produktionsdjuren. Det är klart att man som människa vill dumförklara ett djur som man systematiskt slaktar. Det vore ju känslomässigt jobbigt att ha insikt och förståelse för att fåret faktiskt inte alls är dum som ett spån utan ett socialt, anpassningsbart djur som faktiskt om det tillåts kan tänka i två steg. 

Jag har levt tätt med mina får sedan jag skaffade dem. I Trogsta gick de lösa i trädgården, var med in i köket,idisslade runt fikabordet osv. Tanken var inte att de skulle vara i köket men ibland smet de in, när dörren stod öppen, och letade efter mig.

Jag mår dåligt när jag tänker på det jag hörde på radion igår. Att lamm kläms fast mellan våningsplanen på slakttransporter. Att springan mellan vägg och golv är hela 6 cm sålammen trampar ner där och skadar sig, kanske till ochmed blir nedtrampade där de ligger fastkilade. att skicka mina djur så är otänkbart! Fullständigt otänkbart! Jag har en väldig dubbel inställning till slakt och kött. Tycker köttindustrin och hanteringen av djuren är vidrig. Köper barasvenskt kött men omsanningen ska framäter jag väldigt sällan kött. Jadet är i mac donalds hamburgaren då och kyckling på pizzan, ve mig då jag inte vet ursprunget till dessa. Det är mot mina principer. Jag vill ha kött uppväxt, slaktat och styckat i Sverige. Säga vad man vill men vi har dock världens bästa djurskyddslagar. Tyvärr finns det uppenbarligen kryphål och inget är  perfekt. Men jag gör så gott jag kan. Jag skulle vilja föda upp produktionsdjur själv i mindre skala, men dåblir djuren så personliga och äta sin familj är också otänkbart. Alltså väljer jag i allt större utsträckning bort kött.

Jag önskar att fler tänker till ordentligt i valet av kött och verkligen lever upp till allt de gillar och delar på facebook med kjättade grisar i enorma djurkoncentrationsläger i bl.a Danmark. Inte bara tittar på priset och tycker att det är ju förfärligt med grisarna men stunt samma jag ska bara.... Som konsument har vi makt! Vi kan kräva svenskt kött, uppfött,slaktat och styckat i vårt land. På så vis kommer vi runt djurtransporter ut i Europa av våra djur som sen kommer tillbaka i förpackningar. Är det verkligen rätt mot djuret? Men vad vet djuren? De kan väl inte tänka och ha känslor? Eller?? 

Jag fick veta av en säker källa från en veterinärstuderande på slakteri att bultdöden sällan inte är 100%. De dör inte av bultskottet utan det ska göra djuren hjärndöd för att sedan avblodas som fullständig död. Men sned träffar med bulten är tydligen inte ovanligt.


Just djurens tankar och känslor ska jag prata om idag. Då jag känner att jag har tillräckligt med "kött på benen" för att ha en åsikt och kunskap i det. Åter till fåren.

Knytte och Ylles pappa heter Rumpnisse. Han är min egna uppfödning. Renrasig Helsingebagge, utan genbanksanslutning men det är en annan historia. Han växte upp i Trogsta. Var med under bondeinspelningens första avsnitt.  Han gick lös med hundar och andra djur. Blev hanterad och behandlad som alla andra djur. Han är den utav mina får som jag litar stenhårdast på med barn. Han är godheten själv.

Rumpnisse är med på ridläger

Gosar med matte som ungbagge

Fårflocken i Trogsta -12. Rumpnisse med fruar och barn.

Jag har försökt lära honom agility och vi började med slalom. Det var inget problem med inlärningen. Däremot tröttnade han. Han förstod inte vitsen av att gå slalom när han kunde äta NU. Enda gången han stångat mig med en putt i rumpan.

I fårhagen här i Vida har vi en grind ut till beteshagen. Grinden öppnas med vanligt handtag och dörren öppnad inåt hagen. Jag gick ut genom grinden och Rumpnisse stod bredvid och ville följa med ut på betet,men han skulle vara kvar. Han tittade när jag tog tag i handtaget så precis när jag gått ut och stängt ser jag hur han tar tag i handtaget med munnen, målmedvetet, och drar ner handtaget och grinden är på väg att öppnas. Att han skulle backa med grinden förstod han däremot inte. Han hangjort det hade jag fått börja binda dörrgrinden. Han tittade och iakttog,kände min doft från handen och räknade ut hur han skulle göra. Imponerande!

 

Rumpnisse och FM Foxa. Tanken var att vänta ut Foxa att ta ögonkontakt och be om lov att bli insläppt, men Rumpnisse förstod innan. 


Nu har jag både Ylle och Knytte inne i huset, Rumpnisses döttrar. Knytte tog jag direkt från fårhuset när hon var född medan Ylle hann präglas på fåren på ett annat sätt. Ändå tycker jag inte se någon skillnad i deras fårkroppsspråk. Det finns i generna. Skillnaden är att för Knytte är jag verkligen mamma. Hon har vägrat ta nappflaskan från någon annan än mig medan Ylle inte är så noga. De är lösa i köket och hallen med hundar och katter och människor som kommer och går. Om natten sover de i en stor hundbur i sovrummet. Är lugnast så. Då vet jag var de är och slipper vakna upp till ett hus fullt av fårlort och kiss. Både Knytte och Ylle lyssnar på sina namn och kommer när jag säger deras respektive namn. En dag stod Knytte och tittade i spegelväggen i hallen. Jag stod bakom henne så honsåg mig in i spegeln. Jag ville testa om och hur hon kunde använda spegeln. Sa hennes namn, hon lyssnade till, bräkte till svar och sprang sedan in i köket på andra sidan spegelväggen. Hon förstod inte att jag var bakomhenne utan hon såg mig som framför henne och räknade ut att jag måste stått i köket som låg åt samma håll som hon såg mig. Fantastiskt! Hon är bara drygt 2 veckor gammal. 

Om tidiga mornar eller när jag går och lägger mig och har nattat Ylle och Knytte i buren innan mig själv och de vaknar och vill ut eller ha uppmärksamhet har de redan lärt sig vad "gå och lägg dig" betyder. De lägger sig omgående. Har insett att när jag säger "gå och lägg dig" är det slut på allt roligt och flocken vilar. Så fantastiskt läraktiga!

De har lärt sig att hundarnas morr betyder gå undan. Julia och jag har planer att lära dem agility och att gå i koppel. De är otroligt sociala och inte alls dumma som spån. Verkligen något att tänka på för dem som tycker att produktionsdjur bara är djur utan känslor och förmåga att tänka, lära och räkna ut i två steg.

Jag hörde för några år sedan om en forskningsundersökning på får och deras minne. De tog ut några vuxna får ur sin flock och så lågt som 7 år senare kunde de känna igen ansiktsbild på får från deras gamla flock och gick fram till just dessa bilder utav en rad uppsatta foton på olika får.


Vi hörs!

  

   

  


 
 
Ingen bild

Inger

20 mars 2014 21:47

Du har så rätt, får är smarta! Och var uttrycket "fårskalle" kommer ifrån, anar jag inte.
Fick en go flashback när jag läste den trevliga glimten från din vardag. Minns mig själv sittande i köket...halvsovande...ammande lille sonen David samtidigt som lilla lammet Malin får sin "nattflaska", med hundarna vid fötterna och galna minikaninen Gnaget som kivas med jyckarna. ...några kattor var också inblandade i de nattliga utfodringarna. Trettio år se´n....

PS Ett väl uppfött lammkött ÄR supergott! ...men Malin åt vi inte! :)

Johanna Nordin

29 mars 2014 00:34

Så skönt att det finns fler "tokar" än mig ;)Just nu är jag lite less lammen. De river i allt och stoppar allt i munnen. Är i vägen vad jag än ska göra. Tur de är söta och hjärtliga ändå. Tids nog flyttar de ut så det gäller att njuta lite så länge vi är sambos :)
Kan lova att jag kommer inte äta Knytte eller Ylle heller!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna Nordin - 4 augusti 2019 21:57

Av Johanna Nordin - 8 september 2016 11:51

Hej på er! Jag borde skrivit det här för länge sedan. Jag har inte tiden att skriva blogg. Det tar för mycket tid helt enkelt även om jag saknar det jättemycket! Jag har valt att istället öppna min fb till offentligt på sånt som ändå skulle visats el...

Av Johanna Nordin - 20 mars 2016 12:12

Förra inlägget blev bara massa babbel. Nu blir det bilder med tillhörande text. Inte i kronologisk ordning. Jag har ju valt bilder från en hel vinter. Fjällbäckens Sarv   Hej en lammkorv tack! Grynet och Leo på väg ut i ladan för hopp ...

Av Johanna Nordin - 4 mars 2016 13:34

Nu var det banne mig länge sedan sist. Har inte haft varken tid, ork eller ens lust att skriva blogg. Funderade faktiskt på att ta ett avskedsinlägg för några veckor sedan men jag testar ett tag till. Det som får mig att vilja sluta är att det finns ...

Av Johanna Nordin - 8 januari 2016 13:41

Då och då får jag frågan om hur djuren klarar kylan. På facebook cirkulerade ett blogginlägg där någon skrev om hästar och kyla, täcke eller inte och vad en forskare kommit fram till. Jag ska återkomma till det. Djuren klarar kylan bra. De är skapt...

Presentation

Fråga mig

96 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards