Kennel Krokanden

Alla inlägg under januari 2015

Av Johanna Nordin - 2 januari 2015 21:38

Hur svårt kunde det vara att ladda upp bilderna från mobilen? Ja ja hightec kommer jag aldrig bli... Nu kommer äntligen bilder från hela hösten. Det första är från i augusti. Vet inte om jag ids lägga upp dem i ordning, de får komma lite hur som. Ger ju iaf en förklaring till dem. Tror jag och datorn börjar jobba ihop oss nu. Om den skulle ha känslor skulle den väl hamna i datadepression av att komma till mig   . Tänkte fota med kameran i morgon när Julia är här. Det blåser förfärligt ute så manarna kommer väl stå som plymer på dem men det blir ju liv i korten då. Det är bra att det blåser så isen försvinner. Pojkarna får bo ute inatt. De var våra av svett imorse. Från riktig vinterkyla till flera plusgrader. Men de har ligghall och allt ordnat för sig så det går ingen nöd på dem. DE började gå in i höstas när deras hage var omvandlad till en bottenlös gyttjesjö och sen har det bara gått på rutin att ta in dem. Var bra för många av unghästarna att få daglig hanteringsträning. Smågrabbarna är lite uppkäftiga just nu. Inte av elakhet utan snarare på lek. Kul att bitas i benet på den som leder till och från hagen. Så fort man tittar på dem ser de ut som änglahästar "nämen inte skulle väl jag?!"  .   

Här är Krullisarna som jag berättade om. Ena har föltäcke och den andra ett hundtäcke. Praktiskt att de kan låna av varann på gården.

 

Lilla Tilia (Gotlandsruss) född -13 skadade sitt ena öga här i höstas. Vet inte vad hon gjort men plötsligt en dag stod hon bara och knep ihop. Stenskott från nån kompis kanske? Blev några klinikbesök och många ögondroppar innan synen var räddad.  

 

Alma rider Furunäs Shakira. Det här var i augusti. Sen blev magen för stor. "Shaggy" väntar föl i början av april. Det är dumt att börja träna igång dem medan de är dräktiga om de inte har gått något innan.

 

Shakira igen.

 

Harriet hjälper till med utsläpp. Här ihop med Fjällbäckens Ripa.

 

Jag tror hösten kan summeras med : lera. Här är det Mikko som varit ute och busat. Blöt kall lera är så vidrigt.

Pojkarna fick som sagt gå in på box. Trots att stallet är stort så räckte inte boxarna till under värsta ler- och regnperioden så Pontus, Piggelin och Nalle fick stå i inomhushage i förvaringsutrymmet. Hade ett gäng ston inomhus också om nätterna. Har mockat boxar till förbannelse. Knappt hunnit med nått annat så nu om vädret tillåter får pojkarna flytta ut på lösdriften. Men så har jag sluppit hovrötor och hovbölder också tack vare min envishet att släpa in och ut på dem.

Kaninerna fick en ny leksak. Behöver jag nämna att de blev glada?

 

Duschspiltan blev tillslut klar. Men ingen hade informerat mig att man måste tömma varmvattenberedarna på vatten ibland så det stinker ruttna ägg om varmvattnet så det går ändå inte att duscha dem ännu. Men snart så.

 

Hästtandis var här och fixade till lite här och där. Arne drog ut en vargtand och några blev ordinerade flourbehandling. Hästar får tydligen lätt karies när de blir äldre. Här är det Mikko af Nörvagn som är hos tandläkaren.

 

Nu när munnen är avcheckad så är det dags för inridning och inkörning. Arne är så där intresserad. Undrar mest vad och varför när man kan mysa i boxen.      

 

Börjar sakta men säkert få ordning som jag vill ha. Men vissa saker tar längre tid än andra. Ponnytäckena på plats.

Målar gör jag vilket år som helst   . 

Kossorna i sin nya vinterbostad. Gick geschwint att flytta dem. De knallade snällt och lugnt in i transporten och åkte till stallet. Det marigaste var att styra ekipaget med bil och transport med två tunga ungdjur utan att köra fast i leran. Men allt gär med lite skicklighet   .

 

Komys. Medan det fortfarande var möjligt. Just nu är de rätt gräsliga. MEn det ger sig väl.

 

Förflyttningspersonalen. Ingen av oss hade räknat med så samarbetsvilliga ungdjur. Grinden är numera öppen så de kan gå ut i sin vinterhage.

 

"Hej på dig!" Baggen Rumpnisse och tjuren Leo. Rumpnisse har varit så där nöjd att få en kille som granne. Olika raser men sånt tänk finns inte på min gård. Här umgås man över gränserna. Grynet är uppväxt med fåren och det hade inte Rumpnisse glömt. Grynet var hans brud så Leo kunde sticka och brinna   . Leo däremot tyckte Rumpnisse var en liten sprätt som inte var värd att lägga energi på.

 

Kackel i hönsgården! Äntligen ett riktigt hönshus! Amy blev för ett kort ögonblick överlycklig. "Matte matte titta vi har fått ripor!"

Kvällsmåltid i flickornas ligghall. Jag stänger in dem på nätterna. Har de öppet går några ut och vågar inte in igen men är de instängda fungerar och tolorerar de varann. Märkligt och jag har ingen förklaring på varför det är så.

 

Lugnets Dimma

 

Det var faktiskt vinter ett kort tag. Mer snö än så här behöver det inte vara när det är snö. Måste erkänna att det är skönt att slippa tänka på skottning.

  Brellir från Fjällbäcken på nyårsnatten. 


Oj nu är det dags för kvällsmaten!


Hej på er           

Av Johanna Nordin - 1 januari 2015 12:50

Dags att ställa om sig för att skriva 2015 nu då. Jag som nyss lärt mig -14... Måste va ett ålderstecken. Gott nytt år på er! Hoppas alla får ett bra 2015 och att vi gemensamt kan försöka lägga all skit som varit -14 bakom oss. Det här året ska bli ett bra år, det ska jag bli man/kvinna för! Ids inte göra nån typ summering eller årskrönika. Jag kommer knappt ihåg, det händer så mycket hela tiden. Men årets 5 bästa utan tvekan har varit:

 

Megastor!

Grynet

Knytte och Ylle

 

Polen och Berlinresan med Ingrid och Patrik och Harriet

 

Fölen Prins Spralletönt (i bild med mamma Tunstas Cleopatra) och Nicke Nyfiken.

 

Kompis Leo till Grynet (vad små de var!)


Resan till Turkiet med Carola! Inser just att jag har inte lagt upp några bilder från då och aldrig skrivit om resan heller. Måste göra det någon dag, fast roligast hade varit om jag gjort det direkt med allt färskt i huvudet. DEt var en galet rolig resa från början till slut! Det roligaste av allt var att vi faktiskt knappt kände varann när vi åkte. Jag hade bjudit hem några vänner och över några glas vin fick vi för oss att åka på en sista minuten. Pratade på morgonen efter och båda var lite så där försynta "- Menade du allvar igår" och båda ville absolut åka! Fick en fantastisk vän på den resan. 


Nyårsafton var samma som den brukar här. Fullr upp med djurens väl och ve. Jag kommer aldrig bli nån storfirare så länge jag har djur. Amy mådde fruktansvärt dåligt. Ändå är vi hyffsat förskonade här från rakerter och smällare. Hade planerat att ha Ingrids häst och Elona ute men de fick panik redan runt 18 tiden när första smällen kom. Då var vi just klara med stallet och alla som skulle in (dvs resten) och Carola skulle just åka hem till sig och sin skotträdda hund. Fick snabbt svischa runt på dem i stallet. Tur man känner sina löss som jag brukar säga. Russen Arne och Storm hade halvpanik även inne i stallet så de fick flyttas ihop i box med galler. Pontus och Piggelin knuffades ihop i en mindre box och Mirre och Elona kunde komma in. Radion skrålade popmusik på hög volym och alla lampor var tända. De hade det bra där inne. TRor mest de var irriterade på discot mot slutet och ville få sova. Flickorna i ligghallen var oroliga. Det syns tydligt vilka som tidigare i livet upplevt skräckfyllda nyår. De sprang runt och kunde inte koppla av. Först när jag stod de var de stilla och några började äta. Fantastisk att få uppleva deras tillit till mig. När matte kom var läget under kontroll igen. Underbar bekräftelse!

Släppte ut ledarstoet Flingan som är dräktig vid tvåtiden i ladan till flocken. Tänte att då blir det som vanligt för dem. Flingan är bra ledare. Men nog fan satte de igång och skjuta raketer vid halv tre igen, lagom när Amy tillslut kommit till ro efter att hyperventilerat och mått hemskt i flera timmar.

Ja fyrverkerier är vackra, det håller jag med om. Men så vackra är de inte att det är värt att offra allt det andra. Djur som mår dåligt och till och med dör diekt eller indirekt av stressen kring raketer och smällare. Detta gäller både tama som vilda. Barn som gråter av skräck, gamlingar som gråter av skräck. Bränder och skador. Tungmetaller som regnar ner över oss och på åkrar och fält. Flyktingar som får posttraumatisk stress av ljudet. Nej jag förstår inte tjusningen. Tomtebloss är också vackert! 


Nu måste jag avsluta och göra annat.


Må fint!       

Presentation

Fråga mig

96 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards