Kennel Krokanden

Alla inlägg den 10 maj 2012

Av Johanna Nordin - 10 maj 2012 20:35

Njaa kanske ändå inte just nu när jag kikar ut genom rutan, regnet vräker ner! Isch inte kul alls, har för mycket att göra ute för att sitta här inne och glo. Men nej här gick gränsen, jag går inte ut förrän det är dax att ta in hästarna! Våren vill inte komma igång på riktigt, men däremot pollensäsongen. Jag är lite allergisk som så många och nyser i serier och snorar, men jag ska inte klaga. Klarar mig fint ändå. Jag försöker tänka positivt, hur gräset kommer frodas på betena efter regnet. Det gör regnet mindre störande.

Idag satte jag och min praktikant Lollo stolpar i nya beteshagen som snälla markägare lånar ut till gräsglada pållar. Skulle önska att fåren kunde gå där men de rackarna respekterar inte eltråd och att spänna upp nät blir ett enormt jobb och ruskigt dyrt, allrahelst på mark som inte är min. Så de får vackert agera trädgårdsmästare. Nu finns det fårnät på eltråd men det har jag dåliga erfarenheter av. Hittade ett intrasslat får som var i chock av elstötarna runt hals och kropp och utöver det lidandet för djuret var det ett helsicke att få loss kraken! Nä tanken var nog god med dessa staket men tveksamt om de funkar i praktiken.

Lollo började sin praktik i måndags och ska vara här även nästa vecka. Hon ska ju hänga med mig i jobbet så i onsdags åkte vi på en shoppingtur till Västerås för att bl.a köpa nya små barnborstar i plast till ridgrupperna. Morris har en förmåga att stjäla dem och äta upp för att några timmar senare spy upp dem på mattan i hallen   . Nedrans hunnatjyv!

Jag var även ute för att titta efter en sadel till Maisan. Jag har bara en islandssadel så rider vi ut två så får en rida utan. Nu har jag ledsnat på det och tagit mig i kragen för att söka efter en vettig sadel som inte kostar skjortan. Hur det än är så är det ju säkrare att ha sadel och en bra sadel är bättre för hästens rygg än att svalpa rakt på ryggkotpelaren. Nu har jag alltid en dubbelvikt filt med en tjock gelepad mellan för att undvika att sitta sönder på nån kota men inget förslår en bra sadel som sitter som den ska på hästens rygg.

Jag hittade en sadel som jag trivdes bra med. Den var skön att sitta i och var i mycket gott skick. Begangnad men jämt i bssorna (kuddarna under sadel som ligger på ryggen), välvårdad och fin för endast 5000:-. En sadel brukar kosta mer än så, om man inte köper en "skitsadel" på ett varuhus. Jag har lånat hem den och testat om och om igen på Maisan och Lekis. Maisan sitter den inte alls bra på, men däremot på Lekis.

Sadelprovning pågår. Gäller att sitta i den och se att den inte glappar och klämmer med mig i sadeln så han får ont i ryggen. Den ligger väl på plats. Jag tyckte det var döläskigt att sitta upp på en fastbunden häst utan tyglar! Så om jag ser stel ut...jotack det var jag   . Kändes inte ett dugg tryggt om han skulle bli rädd för något...

 

På tal om sadel så gör Ida framsteg och kan nu gå med stigbyglarna fladdrande utmed sidorna. Hon är en väligt känslig prick min lilla Ida så ett varsamt steg i taget. Lollo kommer hjälpa mig att rida in henne och Vaja samt Brellir här under sommaren och hösten.

 

Tidigare i veckan åkte vi in med Figaro på hästklinik för att göra en gynundersökning. Jo det är sant! Importerade hingstar ska ha godkänt CEM prov för att få  betäckningsblock från hästavelsförbundet. CEM är en förkortning av en sjukdom som ger livmoderinflammationer. Han får betäcka ändå utan att vara CEMtestad, men det är krångligare och dyrare att registrera fölen efter honom. Så det var lika bra att få det gjort!

 

Mycket får man stå ut med som hingst....

Veterinären tyckte att han var skitläcker och fin modell och undrade om jag hade ställt ut honom här i Sverige. Nej det har jag inte. Hade fått för mig att han skulle vara jobbig att ta ut bland andra hingstar, men Figaro skötte sig utmärkt även fast han bara hade grimma på sig och var både lugn och lätthanterlig. Vilken matte han har som har så låga tankar om honom   . Skämmes på mig! På avelsvärderingen från Danmark hade han höga poäng på uppförandet såg vi sen.... (han är godkänd hingst i Danmark)

 

Flicktrion bestående av Saga, Sessan och Vilda på promenad i vårsolen.

 

Gottit med gräs!!

 

Idag var hovslagaren här igen ochfixade fötterna på alla hästarna. Jazzo fick skor nu när han börjat köras mer. Här är det Vilda som blir fixad.

 

Gosa måste man bli medan man är duktig pålla!

 

Mitt i allt kom fåren och baggen ville absolut stå i centrum! Hästarna bryr sig inte, de är så vana.

 

Supersociala gänget!

 

Hundar, hästar och får i salig blandning - precis som det ska vara i Trogsta!

 

Lite rörig arbetsmiljö, det är tur att vår hovslagare är flexibel och full av tålamod   .


Vi hörs!


Ovido - Quiz & Flashcards