Kennel Krokanden

Alla inlägg den 2 juli 2012

Av Johanna Nordin - 2 juli 2012 23:56

 Jag har helt enkelt inte hunnit med att blogga, tiden bara rusar på och det händer massor och när kvällen kommer stupar jag i bädd. Har massa bilder så jag gör en bildvisning istället för en massa "gallemattias" (undrar just vad det uttrycket kommer från?).

Maja och Jazzo ute på motionsrunda.

 

Han borde få heta Tryggve istället för Jazzo.

 

Två nya hästar har kommit till gården. Islandsstoet Skorpan och hennes föl Pegasus som går under arbetsnamnet PeGe. Jo det är sant, Skorpan är islänskt!

 

Två fina tottosar! Skorpan har 109 i blup och högt avelsvärde. De rör sig fint båda två. PeGe växlar vilt mellan alla 5 gångarterna. Roligt att se då mina uppfödningar annars varit riktiga travare bortsett från Fjalladis som passade mycket.

PeGe 2 månader

 

De var inte direkt flockvana så första gången vi släppte ihop dem med Maisan, Lekis och Brellir drog de genom staketet och sprang tillbaka till tryggheten i den hage de fick när de kom. Nu går de med bara Maisan och Lekis och övar upp sig hur man beter sig i grupp. Säkrast att använda kravallhagen med dubbla staket! Så glad att jag har den hagen!

 

Ett gäng hästar har nu gått på sommarbete, däribland Brellir. Fick hjälp av Gun-Britt, Matilda och Ninni att forsla dit dem.

Istället för en knippe blommor: en knippe ponnysar!

 

Grillfest med Stefan och Ronny

Insåg plötsligt hur blind jag är när jag skulle läsa reklam. Hm..behöver läsglasögon. Det är gammeln!!

Arbetshelg och Stefan hjälper till att mocka ur hagarna och sanda på nytt på sina ställen.

Vår trevliga grillkväll avbröts abrupt när vi kvällsfodrade och hittade Vilda i hagen med enorm kolik. Hon var fruktansvärt dålig! Hon var i så dåligt skick att det inte ens var okay att köra henne en timma i transport till djursjukhuset. Fick börja med att ringa ut distriktsveterinären som kom ut och gav smärtlindring och typ första hjälpen. Vi fick inte upp henne på fötter efter att vi fått ut henne ur hagen utan fick sätta spännband runt henne och lyfta in henne. Medan veterinären behandlade och undersökte kom jag på att vi kunde lägga upp Vildas huvud på en pall för att underlätta andningen. Hästar har svårare att andas liggande. Pallen var precis i lagom höjd och hon tyckte det var skönt, i det lilla hon var medveten vill säga.... Jag var nästan helt säker på att jag skulle förlora henne. Kvällen innan hade Ida blivit lika sjuk och fått åka in. Hon kunde dock stå på sina ben. Antagligen hade dessa små glupska ponnysar mumsat i sig massa rabarber som växer i hagen. Rabarber innehåller garvsyra och ger även oss människor kolik i stora mängder. Nu ska rabarber...ursäkta..helvetet bort ur hagen! Nästa helg jämnas de med marken när grävmaskinen går loss igen! Vilda var så utmattad, svag och full i smärta att hon låg ner i behandlingsrummet och skakadepå Strömsholm. Fruktansvärt att uppleva! Både för henne och mig. Jag stannade till halv fem på morgonen och var inte hemma förrän strax efter halv sex. Då hade hon ännu inte riktigt svarat på medicineringen av smärtlindring trots att hon fått maxad dos. Hon skulle inte fått någon mer chans. Var det så att hon la sig ner igen och började rulla som de gör vid kolik var de tvungna att avliva henne. Men inget blir ju bättre för att jag sitter där och glor så jag sa hejdå och åkte hem till gårdens övriga djur.

Mirakulöst nog överlevde hon!!

 

"-Men Hej är du också här?!" Fast det visste de redan trots att de inte såg varann. Vilda och Ida som dessutom är mycket nära vänner och leker ihop gnäggade till varann.

 

Vilda som blev skalrakad på båda sidor om magen och på halsen vid provtagningar och ultraljud får ha eksemtäcke som solskydd. I och med att hon är vit och rosa i huden är hon oerhört känslig. Tur det finns resurser i detta hushåll!

 

"-Va snygg jag blev!"

 

Väldans nöjd Figaro ute på grönbete

 

Lekis vill gärna styla och visa upp sig för nya bruden Skorpan

   

Ninni blev eld och lågor när hon fick se hans rörelser och vill gärna tävla med honom. Gärna för mig! Jag är glad om jag slipper   .Agerar gärna hästskötare åt min egna tävlingshäst. 

 

Nu ikväll blev det definitvt: alla tackorna inkl tacklammen flyttar till en vän i Älvkarleby. Jag behåller grabbarna om 5 stycken. Som de är nu är de för många och jag har försökt sälja dem under en länge tid. Många som frågat på dem och bestämt att de vill ha men sen hux flux slutat höra av sig. Jag säljer inte heller till vem som helst utan hade höga krav på hur de skulle få det och köparen var tvungen att först skaffa SE-nr. Jag vill dem väl och skickar de hellre till slakt än säljer till ett okunnigt hem eller till oseriösa. Men slakt skulle varit alldra sista utväg. Fåren är ju som hundar! Iallafall mina. Nublir det inga fler lammisar här men å andra sidan så spelar det mindre roll. Rumpnisse dvs baggen, är min favorit och så oerhört tillgiven.Men ha samma bagge år ut och år in fungerar inte ur inavelssynpunkt. Dessutom blir tackorna dräktiga hela tiden vilket inte heller är bra för dem. Så nu delar jag dem och behållr killarna. Så länge de inte fightas och tampas om brudar tror jag de ska gå att ha ihop. Har hört om fler som har ´baggar ihop och det funkar utmärkt. Nu flyttar ju damerna stax innan smågrabbarnas fulla könsmognad vilket är tur.

Så från och med torsdag är det inga Tanter på gården längre utan Grabbar   


Vi hörs!

        

Presentation

Fråga mig

96 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards