Kennel Krokanden

Alla inlägg den 11 mars 2012

Av Johanna Nordin - 11 mars 2012 21:41

Gissningsvis är det mest hästtokar som uppskattar dagens inlägg  . Massa bilder på samma sak....

Cia tömkörde Ida och Maja i helgen efter att jag impulsköpt en tömkörningsgjord i shetlandsstorlek. Nu var den för liten för mina bastanta damer så vi satte ihop den jag redan hade till de stora hästarna med den nya. egentligen var vi ute efter täcken till fåren. Hundtäcken. Men det tycks som zoobutiker bara fått för sig att småhundar fryser... Har i och för sig mängder av hundtäcken som passar över ryggen på fåren men eftersom de har djupare bröstkorg så blir det för taight. På en hästbutik hittade vi små söta shettistäcken i ull och typ thermo light. Kändes ironiskt att klä på ett får ulltäckemen om de digivande tackorna ska få behålla nått hull mpste de ha hjälp att spara på energin. De fryser så de skakar stackars arma krakar! Ändå får de mängder med hö och kraftfoder, men mitt mattehjärta kan inte se dem frysa.

Nu har alla fem fåren varsitt täcke och slipper frysa  . Nu ska det bli väderomslag och våren knackar visst på dörren men nu har jag täcken till nästa omgång iallafall.

Ida var först ut på arbete. Ung och oerfaren. Ida är en pigg och känslig typ. En stor häst i litet format. Oerhört snäll och vänlig men känslig och blir fortfarande lite spänd med nya människor. Men hon var jätteduktig! Jag har tömkört henne med vanlig körgjord på vägar och i trädgården. Hon är styrbar och vet vad det handlar om även om hon inte riktigt har accepterat bettet och är väldigt oruttinerad.

Söt som socker är hon! En riktig sagohäst.

Liten och duktig!

Visst är den söt den lilla rosa gjorden? V fick skarva ihop min gamla gjord till de stora hästarna då den rosa var för liten runt buken på mina bastanta damer. Ändå är inte Ida någon tjockis i större mått.

Majas tur.

Maja är äldre och inkörd. Men hon är hetsig och stressig att köra och vill inte riktigt acceptera en förhållning så jag har slutat köra henne med vagn för att i tid istället börja om igen och lära henne från marken.

Fina Maja!

                   

Tömkörning är bra, inte bara för att köra in en häst, utan för att se till att de bl.a böjer och tänjer sig i sidorna som gymastik som gynnar en liksidighet. Hästar är liksom vi höger- eller vänsterhänta och man behöver hjälpa dem att stärka båda sidor lika mycket så de bildar lika mycket muskler på båda sidor och inte är stel och orörlig i sin svaga sida. Därför jobbar man de i cirklar där de får flytta sig in och ut i sidled och gå böjda. Det gynnar till en längre hållbar häst även om det kanske för en ovetande kan se konstigt ut att rida och köra en häst runt runt på en sk volt(cirkel) och i sidled.       

Här jobbar Cia med Maja i sidförande rörelser och får Maja att går snett framåt.

Även Maja är docksöt och väldigt positiv till arbete och älskar att bli ompysslad och stå i centrum.

Duktig!

Amy och Morris låg i solen och väntade på att vi skulle komma tillbaka.  

         

Vi hörs!

Ovido - Quiz & Flashcards