Kennel Krokanden

Alla inlägg den 2 augusti 2011

Av Johanna Nordin - 2 augusti 2011 17:06

Nja kanske ordagrannt, men åtminstone framför vagnen. Idag fick Jazzo och Fatima skor igen och är nu redo för att börja motioneras. Lilla Fatima, skänkt av Stora Skuggans 4H-gård, har haft fång tidigare i livet. När hon kom var hon skodd med sulor då hon ibland kunde ömma i sulorna. Vi valde idag att sko henne som vanligt. I sommar har hon gått barfota här hemma på gården och har stenhårda hovar och aldrig visat minsta antydan till ömhet. Nu har vi haft en väldigt torr sommar mycket troligt kommer hon skos med sulor om/när det blir perioder med sämre väder så hovarna blir mjukare. Eftersom hon är betäckt har jag hållt på regeln att låta stoet vila 40 dagar efter betäckning. Jag ultraljudar inte mina ston. Dels beroende på att stoet kan resorbera fostret så även om hon var dräktig vid ett ul så är det inte säkert det blir nått. Känns som en onödig kostnad. DEt är ju inte livsviktigt att hon tar sig. Förlåt mina shetlandstöser, men ni är ju inga toppstammade trav/hopp/dressyrhästar där bara en betäckning kostar uppåt 100.000:-

Ska ut och köra Jazzo idag, men väntar tills det blir lite svalare. Det är VARMT! Ska passa på att köra på stubbåkern mitt emot. Gäller att ligga i om jag ska hinna. Karl-Ove som är bonden ska så höstsådd nu snart och har redan plöjt upp en åker. Anna, Lule-Anna alltså, och jag hann rida Maisan och Leira idag och igårkvälll red jag Leira ensam. Båda stona tyckte det var roligt att komma ut och träna lite. Nu skrittar vi fortfarande bara men böjer dem hit och dit som gymnastik. Leira är så positiv! Hon skrittar iväg från gården med vägvinnande steg och spetsade öron, även när hon går iväg ensam. Men där åkern tar slut och vi vänder lite hemåt blir hon seg och maskar sig fram och tillbaka. Sur och besviken över att turen tog slut så fort. Så fort vi passerar gården igen blir hon lycklig och traskar på med stora kliv igen. Hon är för söt! Från att ha varit en "bitch" som triskades nått grönjävligt när hon skulle ut ensam till att älska alla turer lika mycket! Jag tror också att hon tycker det är kul att hon får gå först och jobba lite. Även en häst kanske inte vill känna sig som femte hjulet jämt eller den ständiga tvåan. Anna och Maisan trivs bra ihop. DEt glädjer mig. Maisan kan vara lite kinkig med vem som rider henne. Anna fick Maisan att jobba på bra i form, den form vi nu kan kräva av dem efter uppehåll.


Även småttisarna fick sina fötter fixade idag. Bara Pontus "slapp". Vi sparade hans hovar, de växer inte så fort och den lilla kant han har behöver han nu när han håller på att köras in och går på grusvägarna.

Piggelin var på dåligt humör idag och hade lite attityd. De har sina humör och perioder de små tonåringarna. Katri skrattade och sa att han lagt öronen bakåt så fort han kom in i stallet och upptäckte vad som var pågång. Lillskiten! Har mammas humör tror jag. Med lite mutor går det mesta. Eller mutor, belöningar ska jag säga. Jag mutar inte ett felaktigt beteende, jag belönar ett rätt. Det är en enorm skillnad! Jag räds heller inte att mata ur hand om än frikostigt i början av en inlärning. Mina hästar vet att godis är förknippat med ordet "bra, rätt så" och inget som kommer i tid och otid. Ingen av dem bits och tigger heller. Däremot vill de alltid göra sitt bästa eftersom de vinner något på det. Jag anser att hund och hästträning är samma lika.

Brellir skötte sig däremot exemplariskt! Duktig 2-åring!

 

Nosa efter en godis kan man ju få göra när man känner sig duktig och matte är stolt, tycker Brellir.


Foxa ser man inte mycket av i trädgården...

Hon har funnit nya vänner och är där fåren är.

Det har gått så långt att hon börjat beta ihop med dem! De sköter snyggt gräsklippningen åt mig. 

Söta fröken Amy i snåren.


Vi hörs!               


Ovido - Quiz & Flashcards