Kennel Krokanden

Alla inlägg den 9 augusti 2011

Av Johanna Nordin - 9 augusti 2011 20:08

blir verkligen inte som jag tänkt mig! Glömmer aldrig när jag fick frågan i en intervju inför inspelningarna till bonde (då de tog ut deltagarna) "hur ser en vanlig dag ut för dig?" Jag tror det tog ett tag att formulera ett vettigt svar...öhhh...jag har inga vanliga dagar...jag har vissa rutiner som ska göras varje dag såsom mata och mocka men en vanlig dag existerar inte. Ingen dag är den andra lik! Idag är ett prakexemplar på en ovanligt ovanlig dag!

Vaknade, matade hundarna. Ner till stallet för morgon rutin med utsläpp för innestående hästar (för tillfället bara Figaro och Fatima), mata i hagarna och släppa ut getter och får. Mocka, tömma vatten (om jag inte gör det vid insläppet...). Getterna går som vanligt ut sist eftersom de ibland proppar upp stallgången med sitt "ska bara". Tittar in på Gerda och Rakel (getterna) och ser att Rakel är nersmetad i hela ansiktet av...?....höh?..."-Men Rakel har du kräkts!?" Ser nu att alla väggarna är "målade" med getkräk och halmen full av spyor. Jag visste inte ens att getter kunde kräkas, men det är ju inte otroligt med tanke på att de idisslar. Stackars Rakel ser matt ut och hulkar oavbrutet. Går upp och ringer veterinären som råder mig att ge bikarbonat upplöst i vatten. Jo tjena det har jag hemma....bakar pepparkakor jätteofta ...eller inte.... Kastar mig i bilen och åker till ICA. Har dessutom ingen frukost hemma, har väl aldrig hänt förr   . På vägen in kommer jag på att jag bokat möte med en man som skulle komma ut och prata försäkringar. Letar desperat i mobilen efter nummret, chansar och ringer rätt. Puh det stressmomentet ur världen! På väg ut ur butiken ringer det och ett nytt oplanerat möte måste ske idag! Typ just nu! Shit! Jag har frukosten i matkassarna och inser att det kan jag glömma att hinna få i mig! Svänger in på Statoil och köper två kanelbullar. Mmmm vilken hälsofrukost!

Kommer hem, blandar bikarbonatvatten och tvångsmatar upprörd get. Syster Gerda blänger argt på mig under sin krull-lugg.


Sen sker allt i ett. Möte, träff på baren vid 55:an, hem igen för att fortsätta disskutera, jag hinner före hem från baren och undrar med mitt ibland arga humör vad de är för "miffon" som parkerat sin husbil alldeles vid min gård och går och glor. En kvinna vinkar glatt och plötsligt ser jag: men jösses det är ju Lena och Kalle! Mina grannar från Duved!!! Så otroligt roligt och vilken överraskning! De hann bara stanna en superkortis men lovade att stanna längre nästa gång de åker ner.

Kör ut med Jazzo en kortare sväng. Han är superpigg och förstår inte alls varför man måste skritta när det går att trava! Gör en ful tvärnit under ett äppelträd och försöker roffa åt sig.

Kommer hem, får nytt besök av en killkompis. Vi sitter och snackar nån timma, distriktsveterinären ringer och är på väg ut. Lagom när Tobbe åker kommer veterinären. Vi disskuterar behandling och trolig ev diagnos. För mycket av det goda? Rakel käkar med förkärlek rutten fallfrukt. Det kan ha jäst i magen på henne och orsakat störningar. Tänkte inte på om hon var full igår vid insläppet?? Kan hon ha varit det utan att jag tänkte på det? Älgar som går i trädgårdar och äter frukt kan ju bli fulla. Och så Griseknoen förstås! Men Rakel då! En full get!? Hon vinglade iofs i morse.... Tempade henne och hade hög feber. Aha därav yrseln. Pluttan då! Och matte anklagar henne för att vara full.... Jag ringer efter Gun-Britt som kommer ut och hjälper oss att tvångshålla Rakel då vi ska testa att sonda henne och på så vis få i henne vätska och magmedicin. Det går åt skogen då slangen viker sig och Rakel kaskadkräks rakt ut över veterinären istället. En get har liten strupe så häst/kalvsond är att glömma. Rakel får kolpasta och nån våmstimulerande pasta då våmmen är stilla. DEt sätter igång magljuden omedelbart och Rakel slutar hulka. Hon är trots sin magsjuka pigg och omedgörlig. Ett gott tecken! Med tanke på att hon kräks så mycket satte veterinären in antibiotika som ska ges via injektion 1 gång/dag. Risken finns att hon drar ner spya i lungorna och får lunginflammation. Vi rör ihop två olika magstimulerande pulver i vatten som jag har hemma för idisslare. En saltbalans och en diakur och ger getterna på fri tillgång. Nu fick de tre olika vätskor att välja mellan. Gerda dricker omedelbart, med stor förtjusning, upp halva baljan med diakurlösningen.  Rakel är mer tveksam. Slänger in hö och Rakel funderar på att äta men ångrar sig, men bara att hon tänkt tanken är ett steg i rätt riktning.


Samtidigt som veterinären och Gun-Britt är här dyker Lule-Anna upp. Vi har bestämt hästaktivitet idag också. Lagom tills det är dax börjar det mullra på avstånd. Vi skyndar upp till betet och hälsar på och tittar till dem, men drar snabbt därifrån då blixtarna inte är att leka med! Ovädret ser ut att vilja svälja oss. Vi bestämmer oss för att ta en smörjfika istället. Tar fram läder som måste smörjas och fikabröd. Sen har vi det himla mysigt där på altan medan regnet öser ner.

 

Som sagt...hur förklarar man en vanlig dag i det Nordinska livet??? Vanliga dagar existerar inte. Bara ovanliga eller ovanligt ovanliga....


Vi hörs!   

Ovido - Quiz & Flashcards