Kennel Krokanden

Alla inlägg den 9 juni 2011

Av Johanna Nordin - 9 juni 2011 16:10

För länge sedan skickade jag in påskrivna blanketter till länsstyrelsen och beställde ut en inspektion för att godkänna djurhållningen, hagar, stall och lösdrift. Man måste ha tillstånd när man: 

Har fler än 10 hästar över 24 månader, liksom för att ta emot/inackordera andras hästar vilket är aktuellt när Figaro ska ta emot ston för betäckning, för att få bedriva verksamhet av typen ridskola (inkluderar även "ridlekis"), föder upp 4 föl eller fler per år etc

Jag vill göra rätt för mig och vill inte att någon "illmarig" person ens ska behöva ha funderingar på min djurhållning! Det har inget med att göra att jag synts i TV och heller ingen som gjort någon anmälning mot mig. Jag har som sagt tryckt på själv och bett om en inspektion! Rätt ska vara rätt helt enkelt.


Det kom ut två inspektörer och de dokumenterade allt med både foton och skrift. Jag bad de kolla även getter och får. Hade iofs bara skickat in för hästhållningen men när de ändå är här vill jag att de godkänner allt.

De första de fick träffa var ett gäng glada tillgängliga hundar. Även Milton, mina föräldrars springerhane (Minnas bror och min uppfödning) var här. Morris gjorde allt för att charma och kröp upp i ena inspektörens knä när vi satt och pratade om min verksamhet jag gjort ansökan för.

Sen gick vi in till getternas hage och tittade på dem och tog mått på deras stuga. Jag har känt på deras fönsterrutor och trott att det var plast. Vem förväntar sig glasrutor i en lekstuga åt barn? Som förskollärare med 17 års arbete i förskolan är jag väl medveten om alla regler för lekplatser mm. Kunde inte i  min vildaste fantasi, och har känt på rutorna, tänka mig glasrutor. Men det var glas kom vi på efter att ha knackat och tittat noga så där måste jag sätta upp skydd i form av nån plast, plexi får det bli som jag redan satt för stallfönstern.

Efter det gick vi in till mammorna och fåren i kravallhagen där Saga charmade. Stona var i fina och det fanns inget att anmärka på.

I stallet gjordes det en enkel ritning. Mått togs på boxarnas kvadratmeter, takhöjd, dörröppningar mm. Vi pratade om armaturen och jag berättade att jag har lysrörsarmatur som ligger och väntar på att bli uppsatt. Själva ljuset var inget de hade något att invända mot. Däremot glaskuporna tyckte de skulle vara i plast om de går sönder. Jag upplyste då att plastkupor inte är tillåtet enligt brandsäkerhetsverket eftersom de kan bli tillknycklade och överhettade och stall räknas som hög brandrisk. Då byter jag hellre ut en halmbädd i en glasspittad box än sätter upp något brandfarligt. Men lyskupolerna är ändå påväg att bytas bara det blir tillfälle. I övrigt så tyckte de till och frånluften skulle förbättras så jag ska såga upp och sätta in små ventiler runt om stallet för luftflödet.

Ligghallen såg bra ut. Fick beröm för att jag tänkt till och höjt taket i den, lagt sand i stort sett hela hagen, satt rejäla hängrännor som tar även en rejäl störtskur och sand i botten under bädden för dränering av urin.

Vi kikade på fårhuset och jag berättade att jag under sommaren/hösten kommer byta ut kycklingnätet till armerat smårutigt nät som inte ger vassa stickor och går sönder. Det tyckte de var bra. Kycklingnät är värdelöst till djur annat än kycklingar! Men det är väl därför det heter kycklingnät också.... Är rädd att nått djur sticker sig i ögonen på det.

De tittade på hur jag förvarar kraftfoder och hö. Kraftfodret har jag i tunnor med lock i ett separat rum bakom stängd dörr. Står till och med på dörren: "denna dörr måste ALLTID vara stängd! Getterna äter ihjäl sig!"  Om inte getterna gör det så gör väl hundarna det...

Sist åkte vi runt till betena och hälsade på hästarna. Först till grabbhagen där Lekis har eksemtäcket på sig, de har vatten i både flottörkopp och balja och saltsten. Hästarna kom fram och ville gosa. Alla var i gott skick och välmående. Sen åkte vi till det jag kallar stora betet på 6 ha där Maisan, Leira, Vaja, Maja, Jazzo och Aldon går ihop med några får och kalvar som tillhör Inger och Håkan. Även Maisan har täcket på, hon har också eksem. Jag tog med Vajas lilla boett-täcke utifall att hon skulle behöva det men hon har inte kliat sig nått. Skönt! Då stämmer min teori om att hon bildat antikroppar! Emmy som bor bredvid hagen var ute med deras son. Hon berättade att flottören där höll på att lagas men hon fyllde vatten fyra gånger om dagen i baljorna. Jag som släppte upp mina hästar igår var lite orolig att fåren och kalvarna inte fått vatten då mina hästar stod kvar där vi lämnade dem, alldeles runt baljorna men så var det tydligen inte. Vi hade bara tur som slapp gå de 6 ha i höggräset och leta efter dem. Även det här gänget konstateras vara fina/välskötta och välmående. Gun-Britt och jag gick och hämtade Jazzo och Aldon efter vi släppt stona. Vill att betet på Hacksta ska räcka så länge som möjligt och därför tog jag bort två hästar därifrån. Lekis betäcker stona trots att han är valack så jag vill att han går så lite som möjligt med dem. Såsmåningom kommer alla behöva gå på stora betet för att grabbhagen på Hacksta ska få återväxa för en betesomgång till.


Ja det var väl summa summarum av inspektionen idag. Djuren mår bra och är välskötta, hagar, lösdrift och stall i fint skick.


Vi hörs!

Ovido - Quiz & Flashcards