Kennel Krokanden

Alla inlägg den 10 september 2011

Av Johanna Nordin - 10 september 2011 22:58

Vad är en barnhäst? Egentligen finns det inga renodlade barnhästar. Det måste alltid finnas en vuxen intill barn när de hanterar och rider. Barn är för små för att förstå och växla mellan beröm och korrigering. Iallafall är det väldigt få barn som klarar det. Men jag tror alla är överrens om att en barnhäst är en tålmodig och lugn individ som har förmågan att koppla bort barnet för en stund när det gör misstag. En stabil och trygg häst som är uppfostad av vuxna. Jag har några såna underbara hästar: Jazzo, Fatima, Aldon, Pontus, Carin och Cleo. Sen har jag några sk "up coming stars": Piggelin, Nalle, Vaja, Saga för att nämna några av hästarna. 

Om två veckor drar verksamheten igång. Pontus och Jazzo tjuvstartade lite redan idag när min kompis Anna var här med min guddotter Jennifer 3½ år.

Jazzo är en klippa!

Anna och Jennifer hjälps åt, precis som det ska vara.

 

Jennifer konstaterar att man blir trött i armarna av att borsta hästen

Vi hjälps åt att göra ren hovarna

Så liten i den "stora" stallet, så sött!

Redo för sin livs första åktur!

Ni skulle hört glädjetjuten och det klingande barnskrattet!            

Så här går det till hemma hos mig: hästar, ungar och får i en sarlig röra!     

Pontus, minsta hästen på gården. Allt ser stort ut på honom till och med den lilla sadeln.

 

Hoppsansa så det kan gå! Pontus går obehindrat på fastän Jennifer sitter på sniskan. Vem kan tro att han är ung och "nyinriden"? så fantastisk grundtrygg häst som kommer få börja sin karriär som barnledhäst och fortsätta sin utbildning för töm ett tag till tills det är dax att prova bli styrd av barn på ridbanan. Men ett steg i sänder. Även om Pontus är fantastiskt snäll och grundtrygg ska inridningen ske med förstånd och skynda långsamt. Ett felsteg kan ta tid och vara svårt att reparera.   


Carin är en ny stjärna på gården. Eftersom jag startar upp verksamheten och har fått in bra med anmälningar behöver jag utöka med snälla, lugna och välridna små hästar. De jag har kommer turas om att användas i verksamheten men jag vill inte slita ut dem. Mina hästar ska inte bli utnötta och less på barn och ridkurser. Att vara barnhäst är tålamodskrävande även om man är snäll och klok häst. Hämtade Carin i norra Dalarna, närmare bestämt Furudal, efter att ha hittat henne på annons. Jag föll för hennes lugna och stabila temperament. Hon har varit barnhäst tidigare, är 14 år och efter att ha kikat i hennes pass insåg jag att hon har både RS och utställd med 39 poäng. Fått två föl utställda med 38 resp 39 poäng. Carin är fux och ser ut som en liten arbetshäst i formen. Så roligt att se henne och Fatima bredvid varandra. Samma ras men helt olika typer: Carin är robust och rejält byggd en riktig gammaldags shetlandsponny medan Fatima är av travstam och betydligt lättare byggd. Finlemmad och nätt. Nu tycker jag om de båda två som de hästar de är, men Carins typ faller mig i smaken.


Har fått rapport om Faxe som jag sålde. Han är älskad och det fungerar bra i det nya hemmet. Känns så bra!


Leira ska åka in till veterinären och kolla upp vad som är på tok. Hon faller rätt var det är när hon rids. Inte så att hon snubblar utan mer att benen bara sviker henne och hon faller ner på knä. Det händer minst en gång på varje ridpass, underlaget har ingen betydelse. Hon är ingen snubblig häst så jag misstänker att något inte står rätt till. En häst ska inte falla handlöst på knä vid ridning i skritt! Usch jag tror alltid det värsta tänkbara, men det värsta är att jag brukar ha rätt... Vet inte om jag inbillar mig eller om det är så att hon blivit väldigt kohasig i bak. fasar att hon utvecklat spatt och rejäla pålagringar i knälederna. Det känns som att det mer är bakbenen som sviker när hon faller än fram. Nej det känns verkligen inte roligt att åka in och röntga henne eftersom jag känner på mig att hon inte följer med hem igen   .


Brellir från Fjällbäcken, f -09, är till salu. Jag känner att jag kommer inte ha tiden för att hålla igång honom den dagen han ridits in. Han är en kalastrevlig valack efter Svartur wom Hochwald. Kommer bli hög, är redan strax under 140 cm, och har långa korrekta ben. Rör sig i fin trav och rund galopp. Men då jag har både verksamhet, Maisan, Lekis och ev Leira och ponnysar att köra och unghästar att pyssla med finns inte tiden att träna honom. Önskar att jag hade tiden för honom men måste vara realist.


Ja det var lite om vad som för tillfället händer här på hästfronten.


Imorse när Gun-Britt och jag var ute och red Maisan och Blekis såg vi en hel havsörnsfamilj alldeles ovanför oss. Så mäktiga de är! Häftigt att se fem stycken på enda gång! Vi båda blev alldeles lyriska.


Vi hörs! 

Presentation

Fråga mig

96 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards