Kennel Krokanden

Alla inlägg den 21 september 2011

Av Johanna Nordin - 21 september 2011 21:33

Å det är en drömtillvaro att jobba med både barn och ponnysarna! Älskar det! Det är så roligt, tacksamt och glädjande. Hittills har alla varit nöjda: barnen, föräldrarna, ponnysarna och jag.

Den här veckan ägnas åt att lära sig hitta balansen i sadeln och lära sig gunga med. Mitt motto är: minimalt tjat på både barn och hästar. Det ska vara roligt och enkelt utan tjat om hur de ska sitta och göra. Det gäller att hitta jämförselser som barnen förstår och få de att fatta under lekfulla och humoristiska former utan att ironisera. Barn förstår inte ironi.

Vi har ridit ut i skogen med varje grupp. Var hittat man balansen bättre än där? Barnen får genast lära sig att stå i fältsits i uppförs backarna och luta sig lite bakåt nedför. Det finns massor att titta på och upptäcka, allt från svampar till små hinder att "hoppa" över. Här kliver vi ut och kör off road redan första gången de rider! Hästarna och barnen älskar det! Inget gnat och tjat på ridbanan och slit i munnen från ungar som ännu inte hittat balansen utan försöker hitta den i tyglarna. Här får de tidigt inse att ju mer man sitter på rumpan desto bättre sitter man bland stock och sten.


Hästarna delar på jobbet och gör det med bravur! De är så snälla, tålmodiga och positiva. Idag jobbade Jazzo Maja och Carin och lunkade runt i skogen ca 40 minuter med lite inslag av trav på skogsstigen. 


Hade veterinären ute idag som tittade på Carin. Hon verkades i söndags och då upptäckte vi att hon har blödningar i hovarna, värme och hög puls. Fång?! Det sjuka, eller konstiga snarare, är att hon tycks inte ha ont. Rör sig obehindrat i hagen i alla gångarter och hade inga svårigheter att balansera sig på tre ben vid verkningen. Nu är iofs shettisar och även islänningar extremt bra på att dölja smärta. Hästar över lag biter ihop, att visa smärta är lika med att falla offer för rovdjur och det är en överlevnadsstrategi att dölja. Nått som dessa hästar av "urtyp" är bra på.

Det knepiga med Carin är att när jag köpte henne ifrågasatte jag hennes breddade lamellrand som är typiskt tecken efter en hovbensrotation. Men på själva hoven syntes inget. De får en sk fångrand där överdelen (den nya delen av hoven när den växer ner) försöker kompensera sig mot det sänkta hovbenet i hoven. Det blir alltså lägesskillnad i vinklarna över och under randen i hoven. Nu har hovslagare förklarat att fångranden så småningom växer bort iom att hoven växer som våra naglar så att bara titta efter fångrand är inget säkert tecken.

Veterinären konstaterade ökad puls, värme och blödningen. Blödning får de först 4-6 veckor efter ett fånganfall. Det är alltså inget som kommer över en natt eller ens en vecka. Men en blödning kan även komma efter en för välverkad hov, om de gått barfota på hårt underlag. Nu var Carin inte nyverkad när hon kom. Veterinären ringde och konsulterade med en hovslagare på Ultuna. Carin visade tydliga tecken på fång, men ingen klinisk smärta. Besynnerligt! Hon brydde sig inte om visiteringstången, reagerar inte på grovt grus och hårt underlag i skritt och trav, har inga som helst problem att rotera kring sin axel.

När jag tittade på Carin tömkörde jag henne på grus, longerade i skritt, trav och galopp och satte till och med en vuxen men ändå lätt tjej på henne och hon visade inga tecken då heller. Det är så jäkla märkligt. Visserligen är hästar individer liksom människor. Vissa har högre puls än andra utan att vara sjuka för det. Men värmen och blödningen tyder på en  aktivitet/process i hovarna.

Efter att ha pratat med hovslagaren på Ultuna och veterinären och jag dividerat fram och tillbaka beslöt vi att låta Carin jobba på med barngrupperna och hantera henne som en frisk häst. Hon har inte ont och rör sig obehindrat. En fånghäst ska röra sig mycket. Man ska inte förstora och "ta fram" fel som inte syns. Får hon ont kommer det att märkas. Vi har ändå testat på obehaglig mark där även friska hästar hade reagerat, i min grushög med grov singel till boxbygget.

Men nått fel är det ändå med hovarna.... Skumt och inte alls enligt skolboken och enkelt att avgöra. Det enda jag kan göra för att se hur hon mår där inne är att röntga och se om det skett en hovbenssänkning som kan uppstå av inflammationen. Kan vara bra att veta, n gång fång alltid fång. Det går aldrig över utan ligger latent i kroppen och kan utlösas när som helst. Har haft fånghästar förr. Dis fick fång sista 2 månaderna av sin dräktighet med minimal hovbenssänkning och kunde återgå till vanligt arbete. Tyvärr var hon fihter i hagen och en gammal bogspark satte käppar i hjulen för hennes liv. Troligtvis hängde fången och dräktigheten ihop, liksom vissa människor faktiskt blir sjuka under/av sin graviditet. Liza fick fång hösten -10 av frostnypet gräs. Frosten ökar sockerhalten i gräset och det blir en insulinreaktion som drar igång fång. Sandra och Jetta (återfall) avlivades av fång februari -09. De gick ute dygnet runt utan kraftfoder mitt i smällkalla vintern i Duved. Fång handlar inte bara om gräs och kraftfoder! Har pratat med hovslagare och veterinärer på Strömsholm ang Dis och Liza som var in och röntgade. Finns typ 15 olika orsaker till vad som utlöser fång. Inte bara för mycket mat och fetma även om det självklart ökar riskerna. Fatima är en sk fångponny som haft fång tidigare i livet. Fånghästar måste alltid särbehandlas och man kan aldrig riktigt sia om framtiden. De kan bli, som i Fatimas fall 23 år men det kan även återkomma inom en snar framtid.


Av mina ca 40 shettisar och islänningar under åren har jag haft 5 fånghästar. Inte alla hos mig men sk fångponnier. Bara Dis och Liza har utvecklat det här, fast å andra sida så trodde de att LIza haft det tidigare i livet när de bedömnde hennes röntgenplåtar. Det är sorgligt när hästar byter ägare att inte all information kommer fram och att inte all sjukhistoria läggs in i passet. Men å andra sidan är passet en rätt ny förtelse. Men en fånghäst är svårt att sälja och tappar mycket i värde så det är klart, det finns folk till allt. För mig är det helt främmande att inte sätta djuret i första rummet, men uppenbarligen inte för alla. Finns nog många hästar med dolda fel och undnhållna skador och sjukdomar. Bil och hästaffärer är väl okända för handlare.



Vi hörs! 


Presentation

Fråga mig

96 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards