Kennel Krokanden

Alla inlägg den 20 februari 2011

Av Johanna Nordin - 20 februari 2011 22:32

Den veckan ska jag lägga på minnet och ta fram i sommar när hettan får mig att nästan strokna när jag gräver ur hagar och vindskydd på vinterns dynga!

Har en undran: hur överlever hästar vinter i Pajala? I Gällivare? I Glommersträsk? Jag bara undrar.... mina hästar överlever inte ens vinter i Enköping utan veterinärvård. nej jag är inte hysterisk! Vaja hade en rejäl förstoppning som utan dygnet runt akutvård hade lett till skador på tarmen med efterföljade bukhinneinflammation med efterföljade död. Om inte tarmen lagt knut på sig själv tillslut med akut blodtrycksfall och plötslig dödlig kolaps. Nu lyckades de tillslut lösa maten som klumpat ihop sig till en stor torr massa utan operation.

Igår kväll, ungefär ett halv dygn efter att Vaja kommit hem var det dax att köra in Najade istället. Lika bra att abonnera på en box där inne   . Eller anställa en privat veterinär med all utrustning tillgänglig bara för oss. Känns så just nu. Det vore grejer det! Men vad fan gör man? Ser på när djuret plågas till döds? Skjuter det i huvudet och köper nytt? Säker billigare när det gäller shettis   .

Även Najade har rejäl förstoppning. En följd av mycket stillastående och lite dricka. De vill varken röra sig eller dricka när temperaturen kryper under -20 C. För att de ska hålla värmen får de extra med mat. Hästar som äter fryser inte. Men hö i kombination med lite vätska är klumpbildande med kolik som följd. Nått att tänka på till de som ställer ut hö till rådjuren vintertid. Den snälla gesten kanske inte alls hindrar de från döden utan snarare skickar dit dem om de inte får tillgång tll vätska. Snö täcker inte vätskebehovet och stjäl djuren på energi då det går åt mycket energi att smälta snön.

Mina hästar har uppvärmt vatten i alla hagar med fri tillgång. De som står inne har vatten om natten också. Problemet är att det är för mycket snö på ridbanan för att jobba shettisarna och det är halt på vägarna för att köra, rida eller gå med dem. Så less på vintern nu!

Det är tur att det är vackert ändå!

soluppgång

Man blir iallafall glad av såna här mornar.


Efter att ha fått fruset vattenrör flera gånger i stallet både i vinter och förra vintern så har jag fått tänka till ordentligt för att lösa problemet.

Flyttade runt på grimmorna och har satt upp en varmvattenberedare (inte jag dock) och täckplast avsedd för stall/lagårdar. Ett kamrör och den herdeliga kycklinglampan. Var -28 C i morse och vatten i kran! Jippie!!!   

utifrån sett. Ska sätta upp plastremsor runt alla dörrar i stallet, fungerar även som flug och myggskydd i sommar.

Titta! Vi kan gå igenom plasten! Även hästarna var jätteduktiga första gången de skulle gå igenom. Några har varit med förr. Jazzo har tränat hästagility, gänget från Duved hade ju en egengjord in-och utgång från sina vindskydd rakt igenom baksidan på tälten med presänning som slog i vinden och som de körde undan med huvudet när de gick ut eller in (shettisarna forserade tältduken och tog sönder del av baksidan).

vattenhålet i stallet. numera slipper de kalla bett i munnen då det går att värma i kranen. imorse när det var så kallt fick alla som stod inne med sitt hö varmvatten i hinkarna som extra påfyllning.

Nu när det varit så extra kallt har det varit välbefolkat i stallet. Getterna har ihop med NAlle stått lösa i stallgången och fått varsina halmbäddar. Några shettisar har bott ihop. Nödlösning kallas det men har fungerat utmärkt! Ville ha in alla småttisar för att hålla koll på avföring och vätskenivå. Inatt stod de inne extra länge inkl sin frukost. Annars är de ute mellan 12-15 timmar/dygn. Trots att så många var inne var det -8 C halv åtta när jag var ner till stallet och sa godmorgon. Ändå var luckan till logen stängd med frigolit, plast och tyg för dörrarna och 2 getter, 3 kaniner, fyra får och 12 hästar stod där inne med kamrör och kycklinglampa på full effekt! Vid utsläppet släppte jag ihop alla småhästar utom "Lill-Hitler" som fortfarande har kvar testosteron i kroppen och "attityd" så att de fick jaga runt på varann så tarmarna fick lite motion. Som sagt, det är inte lätt att motionera dem   . Vaja halkade ju omkull på en promenad då benen bara gled iväg under henne. Lekis och Brellir håller igång på varann med lek och bus. Idag var Maisan och Leira ute på skrittpromenad och maisan har då definitivt ingen förstoppning! Hon Majs-bajsade som vanligt minst 2 högar. Nu när det är så apkallt går det ju inte rida heller. Jag fryser ihjäl! Red barbacka på Maisan, varmt och mjukt i rumpan. Hon tyckte det var super att komma ut igen och var pigg och som alltid när hon stått ett tag lite tittig och flamsig.

 

Duracellponnyn Maja bara längtar tills det är hennes tur! Hon och jag längtar nog mest av alla till snösmältningen och barmark.

 

Det går jättebra med Foxa! Hon växer och frodas som hon ska. Rumsrenhetsträningen går som på räls, hon gnäller och går till dörren när nöden trycker på. Hon är mycket mindre frusen än spanielvalpar och gillar att hänga med ner till stallet och pyssla med djurskötseln. Mest spännande är kaninen Chips! getterna och hundarna fungerar mycket bra ihop och samsas i stallet utan att tjafsa eller vara rädda för varann. Morris är mycket trevligare nu och har börjast slappna av. Nu morrar han ibland åt henne men inte alls lika ofta och intensivt  som tidigare. Han har insett att hon inte är så farlig och läskig som han först trodde. Foxa har också lärt sig att ha lite distans till honom och visa gubben respekt. Eftersom hon är så tydlig och inte aktiv i sin underkastelse utan håller sig undan så mår han mycket bättre och nu kan de mötas och vara brevid varann utan ens mutter från hans sida.             

Det är roligt att hjälpa till med stallskötseln! Här är vi i getstugan och pysslar.    


Som jag skrev på facebook: That's what friends are for! har en kompis som flyttat in tillfälligt och hastig och (o)lustigt i stora huset efter en separation. Självklart att jag ställer upp för mina vänner liksom de för mig när jag har det jobbigt!  Gun-Britt, som var snäll och följde med och hämtade Vaja, och jag satt i bilen (och det var innan min kompis hört av sig och jag erbjöd henne att komma hit) och jag satt och pratade om just vänskap. Gun-Britt sa "Vänner är inget man får - vänner är nått man förtjänar" och det är så sant! 


Vi hörs!   

        

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

96 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<<
Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards